Új Magyarország Vidékfejlesztési Program EU Home

Rác Pünkösd Dusnokon

Rövid link: http://dunamellekleader.hu/hun/s_!news/i__3/i__39 | Feltöltés időpontja: 2010. május 27. 14:46
Immár 18. éve került megrendezésre Dusnokon a Rác Pünkösd 2010. május 22-én és 23-án. A rendezvény megvalósulását az azt megelőző napokban leesett nagy mennyiségű eső sem veszélyeztette. A helyi önkormányzat gondoskodott a szabadidőpark területének rendezéséről, a felgyülemlett víz elvezetéséről. A megjelent vendégek, látogatók száma – az előző évekhez hasonlóan – a két napon körülbelül 5.000 főre tehető.Szombaton a rendezvény ünnepi szentmisével kezdődött a templomban 17 órakor, ahol a gödi Gaude kórus énekelt.
Ezután Palotai Péter polgármester 18 órakor nyitotta meg a programokat a Barai Parkban.
A szabadtéri kulturális műsorban a horvátországi Vodinci testvértelepülés tánccsoportja, a helyi Dusenici tánccsoportjai, a öregcsertői és homokmégyi nemzetiségi csoport, valamint a kalocsai Ruzice énekkar is műsort adott a helyi csoportok fellépése mellett. A nagyszín alatt 16 órától házi borversenyt tartottak, ahova 25 mintát hoztak a borgazdák.
Este dusnoki fiatalokból álló együttesek koncertjeire szórakozhattak, majd a Streamer Band együttes mozgatta meg a hallgatóságot sláger rock zenéjével. Ezen az estén retro Video diszkó várta a szórakozni vágyókat, meglepetés lézer show elemekkel.

A Rác Pünkösd vasárnapján ingyenesen használható 2 db légvárat biztosított az önkormányzat. Arcfestés és az óvónők vezetésével játszóház volt a délelőtt folyamán. Karaoket és kenuzást szerveztünk, valamint a hagyományos gyermek horgászversenyt is értékes nyereményekkel. A koradélután folyamán görkorcsolya és Hip-hop bemutatók színesítették a programokat.
A 17 órakor kezdődő műsor összeállításánál a dusnoki és a környékbeli kultúra bemutatására törekedtünk. Így a magyar és a rác hagyományok mellett a német, és horvát kultúrából is ízelítőt kaptunk. Szerepeltek a dusnoki Hétszínvirág csoportjai, a Dusenici horvát csoportjai, a Biser énekkar, a Hagyományőrző kórus, a Danúbia tamburásai és a horvátországi vendégcsoport is.
Az est sztárvendége Pataky  Attila volt, aki az Edda együttes énekeseként fokozta a rendezvény hangulatát.
Ezt követően a Bácska Tamburazenekar egészen hajnalig tartó horvát – macedon – délszláv zenékkel várta a táncolni vágyókat.
Mindkét nap tábortűz, valamint szombat este szalonnasütési lehetőség is várta a vendégeket, vasárnap éjfélkor pedig látványos tüzijátékot rendeztünk.