Új Magyarország Vidékfejlesztési Program EU Home

Demonstráltak a vidékfejlesztők az Európai Bizottság Magyarországi Képviseleténél

Rövid link: http://dunamellekleader.hu/hun/s_!news/i__2/i__327 | Feltöltés időpontja: 2016. december 20. 08:41
A Vidékfejlesztési Program LEADER jogcímét megvalósító vidékfejlesztő szervezeteket tömörítő LEADER Egyesületek Szövetsége (LESZ) demonstrációt tartott az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete előtt 2016. december 19-én Budapesten.

 Az akcióval arra hívták fel a figyelmet, hogy a brüsszeli kommunikációval ellentétben az EU-s vidékfejlesztési támogatások folyósítása nem egyszerűsödött, sőt az Európai Bizottság apparátusa által meghatározott szabályok és jogértelmezések miatt a magyarországi LEADER program zátonyra futhat.

A demonstrációra azt követően került sor, hogy a korábban megítélt – egyébként is szűkös- LEADER fejlesztési forrásból a Miniszterelnökség elvont, bizonyos 2007-2013-as időszakról áthúzódó determinációra hivatkozva. A forráselvonásból adódóan a %-os meghatározás miatt a HACS-ok munkaszervezeteinek működésére és animációs feladatok ellátására megítélt forrása is csökkentésre került. Ehhez hozzátartozik, hogy a helyi vidékfejlesztési folyamatokat koordináló, 104 vidéki térségben jelen lévő LEADER munkaszervezet 2016. június 10. óta finanszírozás nélkül működik, annak ellenére, hogy működtetésüket az EU kötelezően előírja és a működési forrás már másfél éve megítélésre került.

November elején tartott egyeztetésen a Miniszterelnökség egyik főosztályvezetője még 100%-os bizonyosággal állította, hogy a HACS-ok az előleghez egy egyszerű adatlap kitöltésével hozzájuthatnak még december hónapban, mivel sikerült az Európai Bizottsággal megegyezni a bankgarancia nyújtási kötelezettség alóli felmentés kapcsán. December elején kaptuk az Irányító Hatóság vezetőjétől az írásbeli tájékoztatást arról, hogy a jogosan megítélt működési forráshoz a HACS-ok úgy tudnak hozzájutni, ha előlegként lehívják, melynek Kormányrendeletben meghatározott feltétele a bankgarancia nyújtása, mely alól nem kapnak a LEADER HACS-ok felmentést, tehát a Bizottság nem engedélyezi a mentességet.

Ezáltal a működésképtelenség szélére sodorták a LEADER HACS-okat, mivel a bankgaranciához a bankok olyan fedezetet kérnek, melyet a HACS-ok nem tudnak teljesíteni. Valamennyi LEADER HACS januártól működésképtelenné válik, miután már idáig is önkormányzati támogatásokból, kölcsönökből, banki átmeneti hitelekből tartották fent magukat.

A hivatalos sajtóközlemény alább olvasható.