Új Magyarország Vidékfejlesztési Program EU Home

Falusi turizmus a környezetvédelem szolgálatában!

Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének közleménye
Rövid link: http://dunamellekleader.hu/hun/s_!news/i__2/i__156 | Feltöltés időpontja: 2012. június 7. 14:08
Üdülés falun, mint egykor a nagyinál! Már egy hónapja elérhető a falusi turizmust népszerűsítő új internetes portál, mely a megszokottól eltérően nemcsak szállásokat és programokat kínál, hanem komplex módon igyekszik bemutatni a Vidék esszenciáját:
- kulturális kincsek a hagyományőrzéstől a szakrális helyekig;

- a magyar gasztronómia sokszínűsége a tájjellegű receptektől az ökogazdaságokig;

- természeti értékeink az arborétumoktól a nemzeti parkokig.

- közösségi tereink a termelői piactól a kézműves kirakodóvásárokig.

 

Nem titkolt cél és vállalás, hogy ezzel a kezdeményezéssel a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége igyekszik felélénkíteni a belföldi turizmust, melynek pozitív gazdasági és társadalmi hatása mellett nem elhanyagolható haszna utazásaink ökológiai lábnyomának csökkentése! Gondoljunk csak bele, hányan utazunk évente Horvátországba, Egyiptomba és különféle egzotikus tájakra -utazva ezzel több ezer kilométert-, miközben alig ismerjük hazánk izgalmas tájegységeit, melyek karnyújtásnyira vannak tőlünk!

 

Eligazodásunkat segíti egy intelligens térkép is, melyen csak ki kell jelöljük a felfedezni vágyott területet és máris megkapjuk az oda vonatkozó aktuális programokat, kulturális örökségeket, túraútvonalakat, borturisztikai bemutatókat, de még a kedvezményes csomagajánlatokat is! Próbálja ki az interaktív térképet és tűzze ki úticéljait!

 

A falusi turizmust népszerűsítő kezdeményezést felkarolták hazánk művészei is, hiszen a "Művészek a Vidékért" elnevezésű kampányhoz huszonegy olyan ismert személyiség csatlakozott, akiket megérint a szelíd turizmus, a természet közelsége, a környezettudatos életforma. Az új oldalon az egyes térségek természeti, kulturális értékeit, gasztronómiáját, a vidéki életet egy-egy színművész, televíziós személyiség mutatja be. A 21 felkért közismert személyiség  között van többek között  Szarvas József, Molnár Piroska,  Sinkó László, Oszter Sándor, Trokán Péter, Buza Sándor, Barabás Évi, Klausmann Viktor, Nádasy Erika.

 

Programok a Környezetvédelmi Világnap alkalmából

A falusiturizmus.hu honlap részletesen foglalkozik a környezet- és természetvédelemmel, külön rovatot is indított Ökotipp néven, aktuális hírekkel, programokkal. Most, 2012. június 5-én pedig a 40. Környezetvédelmi Világnap tiszteletére a Vidék Turisztikai Nagykövete, Nagy Bandó András kínál nekünk egy csokor „zöld” programot:

 

 

„Számomra Orfűn az egyik legnagyobb ajándék a jó levegő. A Mecsekben barangolva mindig rácsodálkozom a természet szépségére és sokszínűségére. Kirándulás közben szívesen térek be egy-egy faluba, ahol a helyi specialitások mellett szívesen beszélgetek a falubéliekkel. Nagy híve vagyok az ökoturizmusnak, ezért is bátorítok Mindenkit az alábbi programok meglátogatására és a honlapon lévő túraútvonalak felfedezésére.”

 

 

 

SzombatTúra a Vétyemi Ősbükkösbe – 2012. június 5.

Szécsiszigeten kis ízelőt kapnak az érdeklődők a Kerka folyó árteréről. A szőlőhegyekről kiváló panoráma nyílik a tájra, majd belevetik magunkat a zalai erdőkbe. A vétyemi ősbükkös az ország egyik legöregebb erdeje, a fák méretei lenyűgözők, tiszteletet parancsolóak.

Az ökoturizmus vagy zöldturizmus a vendégforgalom és a környezet kapcsolatára vonatkozó, komplex fogalom.

 

Csodálatos madárvilág túra - 2012. június 9.

A Pacsmagi-tavak Természetvédelmi Terület legjelentősebb értékét madárvilága jelenti. A résztvevők a túra során szakvezetéssel járhatják körül a tavakat, a kilátótornyokból pedig cigányrécék, üstökös récék, gémek és számos egyéb madárfaj megfigyelésére nyílik lehetőség.

 

Epres Mecseki Élményzuhatag - 2012. június 9-10.

…kemencés, üstös, dagasztós, lekvárfőzős, bóklászós, beszélgetős, danolós… buktás, palacsintás, szörpös, tejfölös, aludttejes, tejszínhabos…

Cserkút, Biobia Porta

 

BIOTÁR - Országos Öko Expo és Bio Fesztivál – 2012. június 8-10.

A környezet- és egészségtudatosság témakörében közérthető előadások, gyakorlati bemutatók várják a fenntarthatóság eltökélt híveit és a lelkes érdeklődőket. Interaktív családi programok, gyermekműsorok, kreatív foglalkozások, zöld technológiák bemutatója, biotermékek vására vár minden kedves Érdeklődőt!

Sport Beach – Gárdony

 

Csatlakozz a falusi turizmushoz a FACEBOOK-on!

Turisztikai honlap: www.falusiturizmus.hu

Szakmai honlap: www.fatosz.hu

 

További információ:

Szalay-Zala Andrea - Titkár

06 30/530-1642 - fatoszfotitkar@gmail.com

Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége

1077 Budapest,Király u.93.