Új Magyarország Vidékfejlesztési Program EU Home

I.EURÓPAI LEADER EXPO

Rövid link: http://dunamellekleader.hu/hun/s_!news/i__2/i__7 | Feltöltés időpontja: 2009. június 1. 15:31
Az I. Európai Leader Expo 2009. február 26-március 1-ig került megrendezésre Budapesten a HUNGEXPO "D" Pavilonjában és a mellette lévő területen, több mint 5000 négyzetméteren. A rendezvénynek az volt a célja, hogy a nagy sikerrel megrendezett két Magyar Leader Expo európai szintű elismerését követően az Európai Leader Szövetség kezdeményezésére ezentúl minden év tavaszán a népszerű UTAZÁS kiállítással egyidőben Magyarország rendezze meg az Európai Leader Expo-t.
A Helyi Vidékfejlesztési Közösségek saját tevékenységük bemutatásán túl elhozták az Expora vidéki turisztikai kínálatukat, helyi termékeiket, gasztronómiai ajánlataikat, iparművészeti és kézműves remekeiket, kulturális hagyományaikat. A magyar régiók és az EU-s tagállamok szerint szerveződő kiállításon a helyi gazdák, őstermelők, családi és társas vállalkozók, települések, intézmények, alkotó művészek, amatőr művészeti csoportok, civil szervezetek, együtt, mint vidékfejlesztési szövetségek vettek részt. A Leader Expo szlogenje: FALU A VÁROSBAN, aminek az is az üzenete, hogy a vidék, a tanya, a falu, a kisváros közössége- gazdasága- kultúrája nélkülözhetetlen nagy érték egész Európa számára. A Leader Expo alapkoncepciója az volt, hogy az Európai Unió tagországaiban működő helyi vidékfejlesztési és Leader közösségek bemutathassák a vidéki közösség értékeit, régiójuk, lakóhelyük sikereit, sajátos termékeit, kulturális örökségüket és hagyományaikat, művészetüket egymásnak és a nagyközönség, a városban élő emberek számára. Kicseréljék tapasztalataikat, együttműködési formákat hozzanak létre az élet minél több területén. Az Expo során több mint 400 fellépésen mutatták be a magyar és az európai vidékek dalait, táncait, népviseleteit. Naponta gasztronómiai csemegék csalogatták a vendégeket: volt forralt bor, vecsési káposzta, magyar pálinka és vidéki rétesek; de volt csorvási lakodalmas és helyi termékek, mézek, lekvárok, mangalica termékek Kozárdról, a Szatmári vidékről és Dunántúlról. A magyar LEADER közösségek mellett európai csoportok is fellépnek a kulturális bemutatókon. A Bács-Kiskun Megye területén elhelyezkedő akciócsoportok (Homokhátság Fejlődéséért Nonprofit Kft., Üde-Kunság Vidékfejlesztési Nonprofit Kft., Kiskunok Vidékéért Egyesület,, Dunamellék Leader Egyesület) közös összefogással rendeztek be egy pavilont. A Dunamellék Leader Egyesület területéről kiállításra kerültek a Bösztöri Kecskefarm Kft. ízletes kecskesajtjai; a Balázs Méhészet mézei; a Robiol Kft. bioélelmiszerei; a Haladás Mg. Zrt. által termelt burgonyák; a Kalocsai Porcelánfestő Kft. valamint a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. termékei. A látogatók gyönyörködhettek Pesti Gábor és Pestiné Deák Mária fazekasok munkáiban; Umenhoffer Pál naiv festő és Kiss Ernő festő festményeiben; Pappné Cserni Katalin bőrdíszműves; Gergely Károly csontfaragó mester; Stadler Róbert kádár és a Tarkabarka "Rongyszőnyeg" Manufaktúra termékeiben. Nagy sikert arattak Szabadi Jánosné által készített grillázstorták. A Hajósi Pincefalu hangulatát igyekeztek felidézni a Kovács Borház és Hepp Borház tájborai. Nagy örömünkre szolgált, hogy Dallos Zsoltné és Zsolt a helyszínen bemutatták a mézeskalácsdíszítés rejtelmeit, valamint Schneider Péterné elhozta festett bútorait. Köszönjük Romsics Lászlóné aktív részvételét, aki népviseletben tojást pingált és kézimunkáit is árusította.
Felhívjuk a hozzászólók figyelmét, hogy bár a szólásszabadság és a véleménynyilvánítás szabadsága minden ember alkotmányos joga, a mások jó hírnevét és emberi méltóságát sértő kijelentések esetleges jogkövetkezményeket vonhatnak maguk után.

Új hozzászólás

Név: E-mail:

Adja meg a lenti mezőben az ellenőrző kódot

(kisbetű/nagybetű érzékeny)