Új Magyarország Vidékfejlesztési Program EU Home

II. Európai Leader Expo

Rövid link: http://dunamellekleader.hu/hun/s_!news/i__2/i__34 | Feltöltés időpontja: 2010. március 17. 13:16
A II. Európai Leader Expo, a tavalyi nagy sikerre való tekintettel 2010. március 4-7. között ismét megrendezésre került Budapesten a HUNGEXPO "C" Pavilonjában, egy időben az Utazás 2010 - 33. Nemzetközi Idegenforgalmi Kiállítással. További képek a galériában.

Mintegy 50 akciócsoport több mint 200 helyi terméket kínálva mutatkozott be. Itt jelentették be, hogy útjára indul a „Magyar termék, magyar boltból” program, amely a hazai termelők piacra jutását segíti.
A Helyi Akciócsoportok saját tevékenységük bemutatásán túl elhozták vidéki turisztikai kínálatukat, helyi termékeiket, gasztronómiai ajánlataikat, iparművészeti és kézműves remekeiket, kulturális hagyományaikat. A látogatók megkóstolhatták a finomabbnál finomabb helyi ételkülönlegességeket, italokat, és közben megtekinthették az ország minden részéről érkező művészeti csoportok produkcióit.
A pavilon melletti területen naponta két disznóvágásnak lehettek szemtanúi az odalátogatók.
A Leader Expo szlogenje: „FALU A VÁROSBAN”, aminek az is az üzenete, hogy a vidék, a tanya, a falu, a kisváros közössége- gazdasága- kultúrája nélkülözhetetlen nagy érték egész Európa számára.
A Leader Expo alapkoncepciója az volt, hogy az Európai Unió tagországaiban működő helyi vidékfejlesztési és Leader közösségek bemutathassák a vidéki közösség értékeit, régiójuk, lakóhelyük sikereit, sajátos termékeit, kulturális örökségüket és hagyományaikat, művészetüket egymásnak és a nagyközönség, a városban élő emberek számára. Kicseréljék tapasztalataikat, együttműködési formákat hozzanak létre az élet minél több területén.
Az Expo során több mint 400 fellépésen mutatták be a magyar és az európai vidékek dalait, táncait, népviseleteit. Naponta gasztronómiai csemegék csalogatták a vendégeket: volt forralt bor, vecsési káposzta, magyar pálinka és vidéki rétesek; helyi termékek, mézek, lekvárok, mangalica termékek Kozárdról, a Szatmári vidékről és Dunántúlról. A magyar LEADER közösségek mellett európai csoportok is fellépnek a kulturális bemutatókon.
Panagiotis Patras, az ELARD elnöke (Európai LEADER Vidékfejlesztési Szövetség) előadásában a nemzetközi LEADER hálózatok céljáról, működéséről, felépítéséről beszélt.
A Bács-Kiskun Megye területén működő akciócsoportok mindegyike részt vett az Expon, mindenki külön pavilont bérelt, és rendezett be. A Dunamellék Leader Egyesület területéről kiállításra kerültek a Bösztöri Kecskefarm Kft. ízletes kecskesajtjai; a Haladás Mg. Zrt. által termelt burgonyák, a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. termékei, Romsics László fonott kosarai.
A látogatók gyönyörködhettek Pesti Gábor és Pestiné Deák Mária fazekasok munkáiban;
Gergely Károly csontfaragó mester és a Tarkabarka "Rongyszőnyeg" Manufaktúra termékeiben. A Hajósi Pincefalu hangulatát igyekeztek felidézni az Öreghegy Szőlőbirtok és a Hepp Borház tájborai. Nagy örömünkre szolgált, hogy Dallos Zsolt és felesége, Edit a helyszínen bemutatták a mézeskalács-díszítés rejtelmeit, valamint Schneider Péterné elhozta festett bútorait. Köszönjük Romsics Lászlóné aktív részvételét, aki népviseletben tojást pingált és kézimunkáit is árusította. Szintén nagy érdeklődést keltett a Kalocsai Porcelánfestő Kft. bemutatója, amelyen Tóthné Terike kalocsai népviseletbe öltözve mutatta be, hogyan is készülnek kézzel festett termékeik.