Új Magyarország Vidékfejlesztési Program EU Home

Ismét támogatási program indul az agráriumban

Rövid link: http://dunamellekleader.hu/hun/s_!news/i__2/i__430 | Feltöltés időpontja: 2020. október 11. 17:31
Októbertől pályázhatnak az állattenyésztők és a kertészetek arra a 80 milliárd forintos beruházási támogatási csomagra, amelyet szintén a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére hirdetett meg a Vidékfejlesztési Programban (VP) az Agrárminisztérium.

Október 1-jétől az állattartó telepek, október 19-től pedig a kertészeti üzemek nyújthatják be kérelmeiket arra az összesen 80 milliárd forintos beruházási támogatási csomagra, amelyet a koronavírus-járvány miatt hirdetett meg az Agrárminisztérium. A VP2-4.1.1.-20 - Állattartó telepek fejlesztésének támogatása és a VP2-4.1.3-20 - Kertészeti üzemek korszerűsítése jogcímek a korszerűsítési és fejlesztési célok megvalósítását teszik elérhetővé, előbbiek 50 milliárd, utóbbiak pedig 30 milliárd forintra pályázhatnak. 

A kertészeti üzemek korszerűsítésére kiírt pályázat új építésű üveg-és fóliaházak létesítésére, meglévők bővítésére és korszerűsítésére, de hűtőházak, zöldségtárolók létesítésére és korszerűsítésére, valamint az áru kereskedelmi forgalmazásra történő előkészítését szolgáló technológiák beszerzésére fordítható. Az elnyerhető támogatási összeg maximum 2 milliárd forint lehet, a támogatási intenzitás pedig 50%.

Az állattartók (baromi-, sertés-, szarvasmarha-, juh-és kecske-, egyéb állattartótelep) versenyképessége javítása érdekében építéssel járó technológiák beszerzésére és fejlesztésére, továbbá állattartó telepi épületek, létesítmények építésére, kialakítására, bővítésére igényelhetnek támogatást.A minimális támogatási összeg baromfinál és sertésnél 100 millió, szarvasmarhánál 50 millió, míg juhnál, kecskénél, lóféléknél, húshasznú galambnál, nyúlnál, méhnél, fürjnél, struccnál, emunál, fácánnál, fogolynál és csincsillánál 5 millió forint, összes célterület tekintetében pedig maximum 2 milliárd Ft.

Mindkét felhívás támogatja a gazdaságokban az energiafelhasználás hatékonyságának javítását és az ágazat által okozott környezetterhelés csökkentését. A létesítmények esetében az épületenergetikai, épületgépészeti és energiaellátást érintő korszerűsítések, felújítások, valamint a megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása támogatott.

A felhívásokra mezőgazdasági termelő, TCS, TSZ, mezőgazdasági termelők tagságával működő szövetkezet, vagy szociális szövetkezet pályázhat. 

A teljes pályázati dokumentáció elérhető a www.palyazat.gov.huoldalon.