Új Magyarország Vidékfejlesztési Program EU Home

Megjelent a feldolgozóipari energiatámogatási program pályázati felhívása

Rövid link: http://dunamellekleader.hu/hun/s_!news/i__2/i__509 | Feltöltés időpontja: 2022. szeptember 30. 12:39 | www.dunamellekleader.hu
Megjelent a feldolgozóipari kis- és közepes vállalkozások (kkv) energiatámogatási programjának pályázati felhívása; a pályázatra október 20-ától regisztrálhatnak az energiaintenzív cégek.

Az elhúzódó orosz-ukrán háború az energiahordozók drasztikus áremelkedését okozta - olvasható a minisztérium közleményében. A munkahelyek megőrzése érdekében az energiaintenzív kkv-k számára is célzott támogatási program indul. Az Energiaköltség és Beruházás Támogatási Programban az energia-árrobbanás hatásainak leginkább kitett feldolgozóipari kis- és középvállalkozások vehetnek részt. A cégek október, november és december havi áram- és gázköltségnövekményének felét vállalhatja át az állam. A pályázók vállalják, hogy hiteltámogatással 2024 végéig energiahatékonyságot növelő beruházást hajtanak végre. Működőképességük megőrzése a munkahelyek megtartását, energiafelhasználásuk mérséklése az ellátásbiztonság erősítését szolgálja - tartalmazza a minisztériumi tájékoztató.
A kiírásban foglalt feltételeknek megfelelő vállalkozások vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek a 2021-es és 2022-es negyedik negyedévek energia-árkülönbözetéből eredő költségnövekmény kompenzálására. E növekedés a számlával igazolható gáz és villamos energia havi nettó fajlagos átlagköltségek különbségéből és az idei azonos havi fogyasztás szorzatából számolható ki. Az állam az október, november, decemberi többletkiadások 50%-át vállalja át, legfeljebb 500 ezer eurónak megfelelő forintösszegben - közölte a szaktárca.
A támogatott cégek vállalják, hogy idei harmadik negyedévi statisztikai állományi létszámuk nem csökken 10%-nál nagyobb mértékben 2023 szeptember végéig. A vállalkozásoknak energiaköltség-csökkentő beruházást is végre kell hajtaniuk 2024 végéig. A programban a Széchenyi Újraindítási Beruházási Hitelből megvalósítandó fejlesztéshez kaphatnak vissza nem térítendő támogatást az önerő kiegészítésére.
A támogatás igénylése két szakaszban történik, a folyamat 2022. október 20-ától regisztrációval indul. A kérelmeket a sikeres regisztrációt és a jogosultság megállapítását követően 2022. december 26-ig lehet majd benyújtani. A pályázati dokumentáció már elérhető:
https://nffku.hu/feldolgozoipari-kkv-energiakoltseg-es-beruhazas-tamogatasi-program/