Új Magyarország Vidékfejlesztési Program EU Home

Pályázat magánszemélyek részére lakossági napelemes rendszerek kialakítására

Rövid link: http://dunamellekleader.hu/hun/s_!news/i__2/i__483 | Feltöltés időpontja: 2021. november 15. 13:45
Megjelent az RRF-6.2.1 „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” című pályázat lakossági pályázók részére.


Jelen pályázati felhívás lehetőséget nyújt az országos átlagot el nem érő jövedelmű, saját tulajdonú ingatlannal rendelkező magánszemélyek számára, hogy vissza nem térítendő támogatással lakóépületeiket megújuló energiaforrással lássák el, illetve energiahatékonysági korszerűsítést hajtsanak végre. A beruházással csökkenthető az épület energiaigénye, amivel energiát lehet megtakarítani. Ezáltal a támogatás a rezsicsökkentés újabb eleme és az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszafogásával a környezeti örökségünk megóvásához is hozzájárul.
Eredményeként korszerűbb és kényelmesebb otthonokban lakhatnak a magyar emberek.
Jelen pályázati felhívásra kizárólag azon nagykorú természetes személy (magánszemély) nyújthat be pályázatot, aki
•    magyar adóazonosító jellel rendelkezik
•    a beruházással érintett ingatlanban (rész)tulajdonjoggal rendelkezik (haszonélvezeti-, özvegyi-, illetve egyéb jog nem elegendő)
•    a tulajdonos(ok) megfelel(nek) a jövedelmi előírásnak (lásd alább) – csak és kizárólag a tulajdonosok jövedelmét kell figyelembe venni
•    az igénylők közül egyik félnek sincs adó- vagy köztartozása.
A jövedelmi előírás értelmében azon háztartás egyik nagykorú, természetes személy tagja nyújthat be pályázatot, amely háztartásnál a beruházással érintett ingatlan tulajdonosai közül, a 2020. évben jövedelemmel rendelkezők 2020. évi, a személyi jövedelemadó bevallás szerinti összevont jövedelmének egy főre jutó összege 0 forint és 4.850.000 forint közé esik.
A jövedelmi feltétel teljesítése tekintetében a beruházással érintett ingatlanban 2021. augusztus 30.-i állapot szerinti tulajdonos személyek 2020. évi, a SZJA bevallás szerinti összevont jövedelme (KATA is beleszámít) és/vagy 2020. évi nyugdíja a mérvadó.
A pályázat keretében kizárólag az alábbi két különböző műszaki tartalom egyikére igényelhető támogatás:
(1) Tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás fedezését célzó napelemes rendszer létesítése, vagy
(2) tetőszerkezetre helyezett, alább részletezett kapacitáskorlát mellett napelemes rendszer létesítése, fűtési rendszer elektrifikálása hőszivattyúval, villamosenergia tároló beépítése és nyílászáró cseréje.
Pályázók köre: nagykorú természetes személy (magánszemély), a 2020. évben jövedelemmel rendelkezők a személyi jövedelemadó bevallás szerinti összevont jövedelmüknek egy főre jutó összege 0 forint és 4.850.000 forint közé essen.Vissza nem térítendő támogatás igényelhető, ahol a támogatás intenzitása: 100%.
Elnyerhető támogatás legfeljebb az (1) esetén bruttó 2.900.000 Ft, (2) esetén bruttó 11.300.000 Ft.
Támogatásban várhatóan közel 35 ezer család részesül. Pályázatokat 4 ütemben, megyénként eltérő beadási időpontokkal, de rögzített megyei támogatási keretre lehet benyújtani. Az első beadás 2021. december 6-tól kezdődik megyénként ütemezetten.
A beruházás csak a regisztrált kivitelező listából választott, szerződött kivitelezővel valósítható meg.
A támogatási kérelem benyújtásának feltétele a kivitelezővel megkötött előszerződés.
A pályázati felhívás részletei a www.napelem.palyazat.gov.hu oldalon megismerhetők.