Új Magyarország Vidékfejlesztési Program EU Home

ÚMVP által támogatott projekt

Rövid link: http://dunamellekleader.hu/hun/s_!news/i__2/i__225 | Feltöltés időpontja: 2013. július 15. 21:55
Szabó Zoltán őstermelőként méhészettel foglalkozik. 2012-ben támogatást nyert a 76/2011. (VII.29.) VM rendelet alapján a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához 2011-től nyújtandó támogatás pályázati felhívásának keretében a 1017672 azonosítószámú, Helyi termékek feldolgozásának és piacra jutásának elősegítése célterületre benyújtott pályázata alapján méhészeti tevékenységének fejlesztésére.

Szabó Zoltán őstermelőként 7 éve foglalkozik méhészettel, jelenleg 200 db méhcsaláddal rendelkezik. Akác-, selyem-, repce-, napraforgó-,selyemfű-, és vegyes virágmézeket állít elő.

A beruházás keretében egy 70m2-es kisüzem került megépítésre a szükséges infrastruktúra kialakításával. Az épületben kapott helyet a pörgető-, a kiszolgáló-, valamint hűtőhelyiség is. Továbbá a fejlesztés keretében eszközbeszerzés is megvalósult: kaptár, konténerek, fedelező gép, mézszivattyú, letöltő tartályok, pergető, mézadagoló, mézmelegítő spirál került beszerzésre.

Szabó Zoltán elmondta, hogy ez idáig többségében hordóban értékesítette termékeit, ugyanis nem álltak rendelkezésre a kicsomagoláshoz szükséges eszközei és infrastruktúra. A fedelező gép, a pörgető és a kaptárak elengedhetetlenül fontos kellékek, mivel csak ezáltal, biztosítható a megfelelő mennyiségben és minőségben, ugyanakkor professzionálisabb módszerrel történő begyűjtés. Fontos célja, hogy folyamatos minőségben, készletről tudja biztosítani az előállított termékeket.
A jövőben a tárolásra, palackozásra, csomagolásra is nagyobb hangsúlyt kíván fordítani, mivel ez is fontos része a termék megjelenésének.

Elmondta, hogy nagyon örült a pályázati lehetőségnek, a jövőben is szívesen pályázna további fejlesztésekre, amennyiben lesz rá mód. A beruházás 2013. májusában fejeződött be, amikor benyújtotta az utolsó kifizetési kérelmét is. A Dunamellék Leader Egyesület a beruházás teljes nyomon követése mellett segítséget nyújtottak a tervezett kifizetési kérelmek előkészítésében.
A fejlesztés hozzájárul a helyi mezőgazdasági termékek feldolgozottsági szintjének növekedéséhez, valamint a helyi termékek ismertségének erősítéséhez, piacra jutásához.