Új Magyarország Vidékfejlesztési Program EU Home

Gyümölcs csomagoló és tároló épület kialakítása Izsákon

Rövid link: http://dunamellekleader.hu/hun/s_!news/i__8/i__458 | Feltöltés időpontja: 2021. június 1. 17:20
Gyovai Norbert a VP LEADER Helyi Felhívások – Helyben megtermelt mezőgazdasági termékek feldolgozásának, értékesítésének és hálózatba szervezésének támogatása című, VP6-19.2.1.-52-2-17 kódszámú felhívás keretében 7.499.990,- Ft vissza nem térítendő támogatást nyert tevékenységének fejlesztésére.

A Kolon Menti Leader Egyesület által meghirdetett Helyben megtermelt mezőgazdasági termékek feldolgozásának, értékesítésének és hálózatba szervezésének támogatása című pályázat keretében Gyovai Norbert gyümölcs csomagoló és tároló épület kialakítását valósította meg.
A fejlesztés keretében meglévő épület felújítása, energetikai fejlesztése valósult meg, amelyben a beruházást követően egy gyümölcs csomagoló és tároló épületet alakított ki a pályázó Izsák külterületén a 0137/9 hrsz-ú ingatlanon.
A gyümölcs csomagoló és tároló épület egy meglévő régi raktárépületből kerül kialakításra, amely már régóta használaton kívül volt, mert rendkívül leromlott volt az állapota. A 272 m2 alapterületű épületben kialakításra került csomagoló, manipuláló tér, alapanyag, késztermék és göngyöleg raktár, címkéző helyiség és egyéb szociális helyiségek. A felújítás keretében sor került az épület energetikai fejlesztésére is, többek között homlokzat és födémszigeteléssel, nyílászáró cserével. Az energiahatékonyság javítására elsősorban az épület túlmelegedése miatt volt szükség, hiszen az épület idény-jelleggel lesz használva kora tavasztól késő őszig, éppen emiatt nem került sor fűtéskorszerűsítésre. Az építés keretében kiépítésre került egy Naplopó napkollektoros rendszer, amely a szociális részek meleg víz ellátását fogja biztosítani. Az építési beruházás mellett eszközbeszerzés is megvalósult, egy GETRA FT12 mechanikus csomagoló gép kerül beszerzésre, amelynek segítségével kb. 400 csomag gyümölcs csomagolható óránként. A termelő eddig nem foglalkozott kis tételű gyümölcs értékesítésével, azonban új piacok felé kíván nyitni, ahol egy magasabb hozzáadott értékű terméket tud majd értékesíteni, csomagolt kivitelben. A jövőben a szőlőtermesztésen túl, a fejlesztéssel érintett termékei a meggy, cseresznye és szilva.

Beszámoló letöltése