Új Magyarország Vidékfejlesztési Program EU Home

Közterület megújítása Fülöpházán

Rövid link: http://dunamellekleader.hu/hun/s_!news/i__8/i__428 | Feltöltés időpontja: 2020. szeptember 21. 07:05
Fülöpháza Község Önkormányzata a VP LEADER Helyi Felhívások – Településkép és közterületek állapotának javítása című, VP6-19.2.1.-52-4-17 kódszámú felhívás keretében 4.349 ezer Ft vissza nem térítendő támogatást nyert közösségi tér fejlesztésre.


Fülöpháza Község központi területén a közterület megújítása valósult meg a pályázatban. A projekt keretében beszerzésre kerültek olyan eszközök, melyek segítségével a tér kihasználhatósága bővült. A közösségi tér megújításával hagyományaikat, élményeiket egy közös helyszínen tudják biztosítani településükön.
A pályázat keretében beszerzett eszközök:
•    4 db napelemes kandeláber
•    1 db 14 m2-es szaletli
•    5 db fitnesz eszköz (láb nyújtó-erősítő, derékformáló, evezőpad, gyalogló, húzódzkodó)
•    3 db szemétgyűjtő
Az Önkormányzat önerejéből vásárolt továbbá 3 db padot is a nagyobb kihasználhatóság érdekében.
A projekt keretében beszerzett szaletli kisebb összejövetelek lebonyolítására is lehetőséget ad, még inkább kihasználhatóvá tette a kemencével már rendelkező teret. Így nem a mozgás miatt a térre látogatók számára is megnyílt a közösségi tér.
A tér másik oldalán egy kisebb park található, ahol a megemlékezéseket tarthatják. Ezen területen került elhelyezésre az önerőből megvásárolt 2 db pad, valamint 2 db szemétgyűjtő, mely a tér kihasználhatóságát, biztonságát és funkcióit növeli. 1 db pad és 1 db hulladékgyűjtő pedig a Művelődési Ház mellett került elhelyezésre, így az oda látogatók számára is lehetőség van megpihenni.
A fitnesz eszközök megléte bővíti a mozgásformák lehetőségeit. A spoteszközök célcsoportja elsősorban a helyi fiatalok és felnőttek, akik szabadidejüket aktívan, edzéssel tudják eltölteni a szabadban. Az eszközök segítenek az egészséges életmód megőrzésében és erősítésében. Mivel a kültéri fitnesz eszközök a gyermekjátszótér mellett találhatóak, így biztosítják a szülő-gyermek egyidejű kikapcsolódását, egymást szemmel tartva. Mindezek mellett a megpihenni vágyók igényeit is kiszolgálja az új tér.
A napelemes kandeláberek a közvilágítás hiányát pótolják, melynek működtetése költséghatékony az alkalmazandó megújuló és energia-hatékony technológiának köszönhetően. Működtetése nem igényel hálózati tápellátást, energiáját a napsugárzásból nyeri. Környezetbarát, használatával a szén-dioxid kibocsájtás is csökken. A téren található játszótér és a sporteszközök megközelítése ezáltal biztonságosabb lesz.
Valamennyi településen a közösségi terek, szabadidő eltöltésére alkalmas terek fontos szerepet töltenek be a közösség életében. A településközpontok, közösségi terek megújítása előidézheti az életszínvonal javítását, a helyi identitás erősítését. Felújításuk fontos a társadalmi kohézió elősegítése érdekében. A közösségi terek, közterületek fontos színterei a befogadást, társadalmi aktivitást és a társadalmi kohéziót elősegítő foglalkozásoknak, programoknak, így Fülöpházán is kiemelten fontosnak tartotta az Önkormányzat, hogy a központi közösségi teret megújítsa.
Beszámoló letöltése