Új Magyarország Vidékfejlesztési Program EU Home

Malomipari termékek előállításához szükséges technológia fejlesztése Izsákon

Rövid link: http://dunamellekleader.hu/hun/s_!news/i__8/i__471 | Feltöltés időpontja: 2021. augusztus 2. 08:51
Rácz Sándor izsáki őstermelő VP LEADER Helyi Felhívások – VP6-19.2.1.-52-2-17 kódszámú - Helyben megtermelt mezőgazdasági termékek feldolgozásának, értékesítésének és hálózatba szervezésének támogatása felhívás keretében 7 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyert.

A kedvezményezett 25 éve termeszt gabonát, kukoricát, napraforgót. Fontos számára, hogy a rábízott földet a természetet tiszteletben tartva művelje, hogy a terményei minél gazdagabbak legyenek ízekben, egészséges tápanyagokban, és ezeket feldolgozásuk során is megőrizzék. 2016-ban ezért döntött egy köves malom elindítása mellett, hogy az általa termelt magas beltartalmi értékű gabona fajtákból teljes kiőrlésű lisztet készítsen. Az Eleven Porta malmának saját termesztésű és őrlésű királybúza, tönköly, alakor és rozslisztjeit hamar megkedvelték a vásárlók, világossá vált, hogy a malom a növekvő kereslettel csak úgy tud lépést tartani, ha az őrlésre való kíméletes előkészítést gépesíti.

Ezen cél megvalósítására 2019-ben pályázatot nyújtott be a Kolon Menti Leader Egyesület működési területén meghirdetett Helyben megtermelt mezőgazdasági termékek feldolgozásának, értékesítésének és hálózatba szervezésének támogatása VP6-19.2.1.-52-2-17 kódszámú felhívásra mezőgazdasági tevékenységéhez közvetlenül kapcsolódó feldolgozási tevékenységének, helyi termék előállítási tevékenységének fejlesztése, a mezőgazdasági termékek feldolgozásának és hozzáadott értékének növelése érdekében.

A projekt keretében a malomipari termékek előállításához szükséges technológiát vásárolt: toronyhántológépet, gravitációs asztalt magszeparátorral, magtisztítót, silót, elektromos szívó-fúvó berendezést.

A pályázat során a pályázó vállalta minimum egy helyi, vagy térségi rendezvényen és minimum egy térségi kiadványban népszerűsítést. Pandémia miatt ennek megvalósítása nem volt egyszerű. A térségi kiadványban való megjelenés a Régiónaplóban való megjelenéssel teljesült 2021. május hónapban. A rendezvényen való részvételt a járványhelyzet miatt a fenntartási időszak alatt teljesíti majd. Nyilvánosság biztosítása a megvalósítási helyen projekttábla kihelyezésével megvalósult meg.

Beszámoló letöltése