Új Magyarország Vidékfejlesztési Program EU Home

Napelemes rendszer kialakítása Izsákon

Rövid link: http://dunamellekleader.hu/hun/s_!news/i__8/i__441 | Feltöltés időpontja: 2020. december 18. 12:24
A Horváth Kata Egyéni Cég a VP LEADER Helyi Felhívások – Nem mezőgazdasági mikrovállalkozások fejlesztése című, VP6-19.2.1.-52-1-17 kódszámú felhívás keretében 10.000.000,- Ft vissza nem térítendő támogatást nyert tevékenységének fejlesztésére.

A Kolon Menti Leader Egyesület által meghirdetett Nem mezőgazdasági mikrovállalkozások fejlesztése című pályázat keretében a Horváth Kata Egyéni Cég meglévő hűtőházának fejlesztését valósította meg napelemes rendszer kiépítésével.

A fejlesztés Izsák külterületén, a 0137/5 hrsz-ú ingatlanon valósult meg. A meglévő hűtőház kapacitása nem volt teljes egészében kihasználva éppen ezért döntött úgy a vállalkozás, hogy a jövőben új tevékenység bevezetését valósítja meg, a Raktározást, tárolást. A zöldség és gyümölcstermesztők nagyon kiszolgáltatott helyzetben vannak a terményértékesítés kapcsán, hiszen a termelők a csúcsszezonban egyre nyomottabb áron vásárolják fel a gyümölcsöt, zöldséget, de sokszor előfordul, hogy át sem veszik. Az új tevékenységgel a helyi és környékbeli gazdák el tudják majd helyezni terményeiket a hűtőházban, ha az értékesítés akadozik, ugyanis a hűtéssel a gyümölcs frissessége tovább biztosítható, így később is értékesíthető. Az épület jelentős hűtőkapacitással, ebből kifolyólag nagyon jelentős áramfogyasztással is rendelkezik minden évben. Megújuló energiahasznosító berendezés (napelemes rendszer) kiépítésével jelentősen tudják majd mérsékelni áramköltségeinket a jövőben.

Az építési beruházás keretében egy hálózatra termelő, 50 kVA teljesítményű napelemes rendszer kiépítése valósult meg, amelynek segítségével jelentős energiamegtakarítás realizálható.

A napelemek az épület tetején, trapézlemezes tartószerkezeten helyezkednek el. A rendszer 192 db AE Solar 315 Wp teljesítményű monokristályos napelemből áll. A napelemek sorba kapcsolva csatlakoznak a hálózatba történő visszatáplálást biztosító 1 db Huawei SUN2000-50KTL-M0 inverterre. Az innovatív beruházással a költségek csökentésén túl az új tevékenységből eredő árbevétel növekedés a cél.

Beszámoló letöltése