Új Magyarország Vidékfejlesztési Program EU Home

Napelemes rendszer telepítése és játszóterek létesítése Fülöpszálláson

Rövid link: http://dunamellekleader.hu/hun/s_!news/i__8/i__541 | Feltöltés időpontja: 2023. augusztus 16. 21:03
A Fülöpszállás Községi Önkormányzat a VP LEADER Helyi Felhívások - Helyi fejlesztések támogatása című, VP6-19.2.1-52-10-21 kódszámú felhívás keretében 8.493.396 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert.

Fülöpszálláson az önkormányzati intézmények napelemes villamosenergia ellátására vonatkozó erőfeszítéseiket kívánták folytatni a közösségi helyként, színtérként funkcionáló Művelődési Ház és létesítményei környezetbarát energia ellátásának biztosítására. A pályázati célkitűzés egy 10 kVA teljesítményű napelemes ( fotovoltaikus ) rendszer telepítése volt. A pályázat másik része a Fülöpszálláson találhatóak közül a két legnagyobb tanyaközpontban – Kurjantópusztán és Balázspusztán – egy – egy, 4-4 db játszótéri eszközből álló játszótér megvalósítására irányult.

A teljes projektet nézve az alábbi tevékenységek valósultak meg:

1.    10 kVA/10.35 kWp teljesítményű napelemes rendszer, 10 kW inverter telepítése
2.    4 db játszóeszköz telepítésével közterületi játszótér létesítése Fülöpszállás Kurjantópuszta 1355/1.hrsz ingatlanon
3.    4 db játszóeszköz telepítésével közterületi játszótér létesítése Fülöpszállás Balázspuszta 0134.hrsz ingatlanon

A projekt révén biztosított lesz a Művelődési Ház ( 6085 Fülöpszállás, Kossuth Lajos utca 11, helyrajzi száma: 1011 ) villamosenergia ellátása megújuló energiaforrásból, a napelemes ( fotovoltaikus) rendszer telepítésével. A telepített 10 kVA teljesítményű napelemes rendszer által termelt villamos energia teljes egészében felhasználásra kerül, az épület hűtését és fűtését biztosító split klíma valamint egyéb elektromos berendezések energia szükségletét fedezni fogja, így a fenntartási költségek terén jelentős megtakarítást tud elérni az önkormányzat. Ezenkívül Kurjantópusztán és Balázspusztán 4-4 db játszóeszköz került átadásra az ottani lakosoknak és gyermekeiknek, mellyel közterületi játszóterek jöttek létre. A játszóterek, játszóeszközök elsősorban a gyermekek és fiatalok mentális és fizikai egészségének megőrzéséhez kötődnek, a használat során a gyerekek részére az eszközök használatát is igénylő sorjátékok, kisebb vetélkedők stb. bonyolíthatóak, e mellett a kis játszóterek a közösségi élet színtereivé is válhatnak.

A kötelező tájékoztatás és nyilvánosság követelménynek mindhárom projekt helyszínen projekt tábla kihelyezésével eleget tettek.
A projekt bemutatására vonatkozó kötelezettségüknek a külön csatolt, nyomtatott helyi újság megjelenésének hiányában az önkormányzat hivatalos honlapján: www.fulopszallas.hu és a www.facebook.com/fulopszallas hivatalos oldalon történt megjelentetéssel 2023. májusában eleget tettek.
A projekt költségvetése a piaci árakhoz igazodóan, reális és költséghatékony módon került összeállításra. A költségtételek átlagos piaci áron kerültek tervezésre, ezáltal hatékony és eredményes pénzgazdálkodás elvét szem előtt tartva a tervezés és a megvalósítás során is. Árajánlatok közül a költséghatékonyságot, az 'értéket a pénzért' elvet és a pályázat célját figyelembe vevő, a legkedvezőbb árajánlattal rendelkező tétel került kiválasztásra.

Beszámoló letöltése